01/01/2019

Zębacz smugowy pieczony w marynacie cytrynowej z kaparami

Nowy rok zaczynamy z rybką. Zębacz smugowy - tak wiem, brzmi dość dziwnie i egzotycznie - zagościł w mojej kuchni po raz pierwszy i już wiem na pewno, że nie ostatni :) Prosty i dość szybki przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny. Co prawda współlokator poprosił o porcję bez pewnych składników, ale rybą był zachwycony. Delikatne, białe mięso w aromatycznym sosie to niebo w gębie. Polecamy czym prędzej wypróbować! :)

Składniki (na 2 głodne osoby):

0,5 kg fileta z zębacza smugowego
70g masła
2 cytryny
1 szalotka pokrojona w piórka
3 małe ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie bazyliowa) 
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta kminu rzymskiego mielonego
2 łyżeczki kaparów
koperek

Rybę umyć i osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rybę. Z cytryn wycisnąć sok. W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, wystudzić. Dodać sok z cytryn, oliwę, zmiażdżony czosnek, szalotkę, sól, pieprz, kmin i kapary. Przygotowaną marynatą polać rybę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok. 15-20 minut. Rybę podawać posypaną koperkiem. Smacznego :)









Jest to nieco zmieniona wersja przepisu, który znalazłam tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz