29/01/2019

Włoskie ciasteczka cantuccini

Tradycyjne włoskie ciasteczka według przepisu Pawła Małeckiego, które można przygotować samemu w domu.  Coś małego, coś słodkiego w sam raz do leniwej weekendowej kawy. Jest jedno ale.... Ciasteczka są bardzo twarde, więc zalecam ostrożność. Żeby potem nie było, że nie ostrzegałam! ;)

Składniki (na około 12 sztuk): 

250 g mąki tortowej
150 g cukru trzcinowego
5 g proszku do pieczenia
50 g migdałów, drobno posiekanych
50 g całych migdałów
Otarta skórka z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 duże jajka
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta uformować wałek o średnicy 3-4 cm i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Po upływie tego czasu ostrożnie przełożyć ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem ukroić plastry grubości 1,5 cm. Położyć je na blaszce i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez 10-12 minut, po czym przewrócić ciasteczka na drugą stronę i ponownie piec przez 10-12 minut.
Można (a właściwie trzeba) je jeść, maczając w kawie, herbacie lub słodkim winie. Smacznego :)



Przepis znalazłam tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz